Formålet med familiebehandling er at øge forældrenes kompetencer og at styrke forældre-barn-relationen.
I familiebehandling er min opmærksomhed rettet mod den pædagogiske og terapeutiske behandling på hele familien med barnets udvikling og trivsel som målsætning.
I modsætning til ”almindelig” råd og vejledning, guidning og støtte af forældre, er familiebehandling mere dybdegående og skaber handlingsforandringer hos den enkelte forælder, så deres handlemønstre og handlemuligheder afspejler tilknytningen til barnet. Gennem familiebehandling arbejder man målrettet på at udvikle forældrekompetence ved at klæde forældrene på til at kunne overføre læring fra en kontekst til en anden.
Når forløbet afsluttes, skal forældrene gerne være klædt på til at kunne udvise praktisk omsorg for sig selv og for barnet samt have en mere realistisk opfattelse af de udfordringer, forældre har i sin tilknytning til sit barn, og hvad de selv og barnet kan overkomme og håndtere.
I samarbejde med forældrene vurderes og afdækkes, hvilkevanskeligheder, der fylder i hverdagen, og ud fra handleplansmålene opsætter vi begrænsede og overskuelige delmål, så det bliver konkret og tydeligt for forælderen, at vedkommende flytter sig i en stærkere relationel retning med sit barn.
Familiebehandling er en vekselvirkning mellem behandlingsintervention praksisnært i hjemmet og samtaler med forældrene om udvikling, delmål og evaluering af behandlingen. En gensidig proces om forælderens oplevelse af, hvad der virker for dem samt en professionel vurdering af hvad der kan være brug for.
Inden forløbet afsluttes fremlægger jeg en skriftelig statusbeskrivelse for både forælderen og sagsbehandleren.